perjantai 11. maaliskuuta 2022

Boklådan

   Vuoden 1809 sodassa venäläisen sotajoukon mukana Suomeen tuli taiteilijoita, joitten tehtävänä oli kuvin kertoa tsaarille ja venäläisille uudesta valtakunnan osasta. Ohessa yksi tällainen kuva Turusta vuodelta 1811. Ennen Turun paloa Suurtorin pohjoispäässä oli Aurajoen ylittävä silta, jonka keskelle rakennetussa kahdeksankulmaisessa kupolikattoisessa rakennuksessa sijaitsi yksi kaupungin kirjakaupoista. Turkulaiset tunsivat sen nimellä Boklådan på bron. Myöhemmin se siirtyi pois sillalta Suurtorin laidalle ja tunnettiin nimellä Boklådan vid torget.Gavril Sergejev 1811, Moskovan sota-arkisto. 
Panu Savolainen: Matkaopas 1700-luvun Turkuun. 2021
 
            

   Boklådan toimi lisäksi eräänlaisena Info-pisteenä, josta kaupunkiin saapuneet matkustavaiset saivat  tietoa tarjolla olevista majoitusmahdollisuuksista ja vuokrattavista huoneista. Sieltä sai myös ostaa lippuja kaupungissa järjestettäviin konsertteihin ja teatterinäytelmiin.

   Ennen kuin kirjanpainaja, maisteri Christian Ludvig Hjelt perusti oman kirjakauppansa, hänen painamiaan kirjoja myytiin mm. Boklådanissa. Myyntiin tulleita kirjojaan Hjelt ”mainosti” omassa lehdessään Åbo Underrättelser.


    
Åbo Underrättelser 7.5.1825


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti